Egy monitor története
Annak idején mikor még a TV-VIDEO szervizem a FeryService, még aktívan működött Budán, akkor történt ez a nevezetes eset. Dolgozom a műhelyben békésen, amikor egyszer csak beállít a sógorom, egy ismerősével, aki a hóna cipelt egy jól megtermett monitort.

Kérte az ember, hogy nézzem meg. A monitorról elmesélte, hogy furcsa sziszegésszerű hangot adott, és büdös égett szag áramlott ki belőle. Mondjuk ezt mondani is kár volt, messziről lehetett érezni még mindig, a monitorból kiáradó amperszagot.

No nekiálltam lebányászni a palástját, hogy a belsejét szemügyre véve, kitaláljam a monitor problémáját. Persze sejtettem a szagról, hogy a sorkimenője igencsak megadta magát, de természetesen szét kellett szednem, mielőtt bármiféle véleményt mondok, a javítással kapcsolatban. Na végre szétesett a cucc, kihajtom az oldalán lévő két nagy panelt. Ez még a régifajta, nem monosasszis monitor volt.

Mondjuk a hibát nem volt egy egetrengető feladat megtalálni, mivel a sorkimenő oldalán, valószínűleg nem a gyárban égetett, majd félcentis lyuk volt látható. Eme eléggé egyértelmű diagnózis után közlöm az emberrel, a tényt, miszerint ezt a sorkimenő trafót mielőbb egy nagy szürke edénybe ? Kuka - kellene helyezni, hogy minél kevesebb, nem éppen rózsaillatú, illatanyagot okádjon ki magából az elkövetkezendő időben, mert esetleg megfulladunk a műhelyben, meg hát egy új sorkimenő behelyezésével, orvosolni lehetne a problémát.

Ügyfelem nézegeti, nézegeti, s mikor már jó sokáig nézegette, felcsillanó szemmel rámutat a dinamikus konvergencia beállító paneljére, amelyen volt vagy 20 darab Pótméter, és megkérdezte:

Ha azokat a potikat eltekergetem, akkor nem indul el a monitor?

Sógorom fuldokolva a röhögéstől, majdnem beesett az asztal alá, én meg kissé furán néztem az emberre, de hát a laikus, az laikus. Ehhez mérten megpróbáltam neki megmagyarázni, hogy azok a dinamikus konvergencia beállító elemei, azok nem a sorvégfokozat javítására valók, hanem a képcső finombeállítására. Tamáskodva gondolkodik egy darabig, majd nyilatkozik, miszerint szerezzünk egy új sorkimenőt, és tegyük bele, majd elment. Sógorom, miután elkezdett kimászni az asztalom alól, és végre elkezdett levegőt venni, megszólalt:

Csakhogy tudd, a manus villamosmérnök...

Hát mit ne mondjak, eléggé kiülhetett a döbbenet az arcomra, mert a sógor újra kezdte a röhögést, én meg kicsit nem kaptam levegőt, azt hittem csak hülyéskedik, de nem, később be is bizonyította.


grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly