Az oldal... pár háttérinformáció
Ez a bejegyzés nem Fery "billentyűzetéből született" hanem az enyémből (VtSoftware :) ). Fery "kérésére"... :)

Én készítettem az oldalt, ám ennek van egy története.

Hirdetés

Az első verzió még ingyenes tárhelyen volt. Volt gond, nem is kevés. Ugyebár a TVN tárhelyén volt az oldal, és hát ingyenes tárhelyről lévén szó, voltak korlátozások. Az idő elteltével egyre több. Ezekből pár - a teljesség igénye nélkül:

- Reklám
Jó ki lehetett packázni vele, egy sima átirányítással egy belső fájlra, de ez az átirányítás beletelt pár másodpercbe. És mint tudnivaló az átlag böngésző 4 másodpercnél több várakozásnál már idegesedik'.

- Korlátozott tárhely
Igen, az egyik nagy dilemma. Az oldalon levő cikkek nem egy képet és fájlt tartalmaznak. Azt hiszem 50Mb volt engedve, ebből kb. 35Mb-t akkor elhasználtunk. FTP-n keresztül csak 1kb/s sebességgel lehet fájlokat letölteni. Ez oldal "hirtelen" szerkesztésekor nagyon rosszul jött.

- htaccess hiánya
A htaccess egy szerver oldali fájl, ahol utasításokat adhatunk meg a szerverprogram működéséhez. Gondolok itt fájl-, url átirányítás, hibaoldalkezelés és egyéb nyalánkságok. Ebből leginkább így bérelt tárhelyen rengeteg lehetőség nyílt meg, mivel itt lehet használni. Így az oldal könyebben javítható, több mindenről értesítést kapok. Nem írnám le miről...

- Sebesség
Az ingyenes tárhelyen az oldal rémísztően lassú volt. Több oka is volt. Egyrészt mivel ingyenes szolgáltató több oldalt látott el, a szerverek és a sávszélesség is több felé oszlott. A másik pedig hogy én ennél az oldalnál tanultam meg a MySQL adatbáziskezelést. Fery oldala az ingyenes tárhelyen volt az első weboldal amit adatbáziskezeléssel írtam meg. Nem ismertem trükköket, bevált dolgokat, fortélyokat, ma már viszont otthon érzem magam benne...

- Hibák
Mivel még csak "ismerkedtem" a MySQL és PHP kapcsolatáról, ezért több hibát ejtettem. Ezek itt már megszűntek. De ettől függetlenül itt is vannak hibák, de ezekről értesülök - plusz egy előny a bérelt tárhelyhez - így hamarabb javíthatom. Míg ingyenes tárhelyen saját magunkra voltunk utalva és a Visszajelzésekre a felderítésükkel kapcsolatban. Utóbbit mindentől függetlenül itt is meghagytuk.

- Linkek, SEO
Nem vagyok SEO követő, vagyis nem hajtok - nem kergetem - a legjobb SEO-ra (SEO: keresőoptimalizálás) de attól függetlenül nem jön rosszul a jobb helyezés. Az ingyenes tárhelyen mivel nem volt htaccess, minden bejegyzésnek és oldalhoz azonosítót kellett rendelni.
A keresők pedig jobban szeretik az "érthető" linkeket.
Gondolok itt erre:
http://feryservice.tvn.hu/electro.open.php?guid=58CE412A-CF63-2CB5-8F04-B348F6E17520
Ez ma, bérelt tárhelyen így néz ki:
http://feryservice.hu/electro/PIC_fejleszto_panel_2_0
Ez akárhogy is nézzük "magyarabb" mint a régi volt. Mivel itt mondhatni a linkben is benne van a keresőszó. Itt felmerülhet a kérdés miért nem használtam az azonosító helyett a cikk címét. Jó kérdés. De egy magyarázat talán van. Előfordulhat hogy az URL-ben a ? utáni szöveget a keresők is változóként kezelik, tehát nem foglalkoznak vele annyira mint magával az URL-el. (De pontosan már nem emlékszem.)

- e-Mailek
Ingyenes tárhelyen elég bonyolult volt az e-Mailek küldése, sőt egy nap max. 50-et lehet küldeni. Egy idő múlva sikerült megoldani a HTML formátumú levelek küldését, de nem lehetett szöveges levelet küldeni egyúttal. Itt viszont már minden levél el van küldve HTML és szöveges formátumban is.

- Későbbi korlátozás...
Ami a legbosszantóbb volt az összes közül. Evvel szerintem pár oldalt magára hagytak... Ha 3 napig nem jelentkezünk be az oldalhoz tartozó névvel, kikapcsolják az FTP és POP3 hozzáféréseket. Csak bejelentkezés után lehet visszakapcsolni. Ami azért is bosszantó mert 5M-es internettel beletelik a főoldal betöltődése vagy 10 másodpercbe. Tehát ahhoz hogy bármikor tudjuk az oldalt szerkeszteni - mert bármikor beüthet a krach - és tudjuk fogadni a leveleinket egy levelezőprogrammal, be kell lépni három naponta.

Mindent összevetve ingyenes tárhelyen nem érdemes egy ilyen oldalt indítani. Ha már lúd legyen kövér.

Üdv. mindenkinek, kellemes böngészést, Vérten Tamás - VtSoftware.
(Vélemények az oldalról jöhetnek hozzászólásokban!)
Hozzászólások
Új hozzászólás
Felhasználónév:
e-Mail:
Üzenet:
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly