Még egy pár apróság...
Mindjárt az elején, szeretném elmondani azt, hogy nem feltétlenül az a legjobb módszer a programírásra, amit én követek. Ez egy a sok közül, de nekem valahogy ez vált be a legjobban.

Hirdetés

Láttam olyat, aki szinte mindent a főprogramba írt meg egyszerűbb programoknál. Természetesen az is működik, de én így csinálom. A spenótot sem szeretem, pedig sokan vannak, akik szerint nagyon finom...

Minden programomat egy bizonyos struktúra szerint írom.
Ez a következőkből áll: A főprogramban elsőként mindig egy Pic_Init hajtódik végre. Ezt egy külön procedurában írom meg, tartalmazza a PIC azon konfigurációs beállításait, amelyekre a program futásához szükség van.
Itt állítom be a portokat, ki vagy bemenetnek, majd inicializálom azokat. Itt állítom be a változók kezdőértékeit, sőt sok esetben azt is, hogy hogyan induljon a program.
Szintén itt történik, a hang, a kijelzés, a PWM, a Timer modulok, megszakítások, stb. beállítása, inicializálása. Természetesen csak azokról beszélek, amelyeket az aktuális programban használok.
Szintén ide tartozik az is, hogyha nem Quartz-ot használunk, akkor itt kell beállítani, a belső oszcillátor paramétereit.
Amennyiben a PIC-nek vannak analóg funkciói, akkor itt kell beállítani vagy letiltva, digitre állítani a portot.

A Pic_Init után egy végtelen ciklusba teszem azokat a procedurákat, amelyek a program futása közben hajtódnak végre.
Így sokkal könnyebb, a program bővítése, és jobban átlátható. Így amennyiben további procedurákat írok hozzá, akkor csak azokat kell betennem a végrehajtandók sorába. Persze, ez nem mindig ennyire egyszerű, de az elején még szerencsére nem veszélyes...

Akinek nincs valamilyen próba panelja annak mindenképpen, szert kell tenni egyre. Programírás tanulásához, szerintem feltétlenül szükség van valamilyen fejlesztő rendszerre.
Aki elkészíti esetleg, az oldalon található panelt, annak igen egyszerű dolga van, csak be kell dugni egy 18F4520-as PIC-et a foglalatba és egy 4 Mhz-es Quarz-ot a helyére. Utána már csak a PICKit 2-t kell csatlakoztatni a panelhez, és már kezdhetjük a program írását.

Az én fejlesztő panelemen a következőképpen vannak bekötve a portokon levő LED-ek
Amennyiben magas logikai szint, azaz 5 volt lesz a porton, akkor világít a LED.
Az összes porton van ilyen áramkör, így bármilyen szint van a kimeneten azt azonnal látjuk.Akinek nincs meg ez a panel annak valami hasonlót kell a használt portokra összeállítani valamilyen próba panelen.

Szintén már az elején leszögezném: A magam részéről, nem tartom életképesnek hosszú távon, a különböző soros, és párhuzamos portos égetőket. Ennek rögtön két oka is van. Sajnos már többször fordult elő, hogy az alaplapgyártók nem követik egyformán a soros és párhuzamos portra vonatkozó előírásokat, szabványokat. Több esetben tapasztaltam, régebben általam megépített égetők esetében is, hogy az egyik gépen remekül működött, a másikon nem, vagy teljesen instabil volt. Másrészt a PICKit 2 megépítése annyira egyszerű, hogy nem érdemes mással nagyon foglalkozni. USB porton keresztül égethető vele a PIC, gyors egyszerű, sőt amiért szeretem nagyon, hogy van automata égetése is, azaz figyeli a HEX-et, és ha változik, már veri is bele a PIC bucijába a programot. Itt az oldalon megtalálható a teljes leírása. Nagyon stabil áramkör, több példány megépítése után állítom. Bekapcsolás után, élesztgetés nélkül, elsőre indult mindegyik.
Harmadrészt még hozzátenném, hogy találkoztam olyan laptop-al amelyiken nincs, sem párhuzamos, sem soros port...
Ott már nincs is hova dugni...USB viszont minden gépen van...ma már több is.

Még egy apróság, nem akarok a Pascal programhoz használati utasítást írni, ez a program HELP-jében megtalálható.
Természetesen nagy előny, ha valaki ismeri valamennyire a Borland vagy a Turbo Pascalt, de a PicPascal nem egészen ugyanaz, rengeteg eltérés van mivel ez egy teljesen PIC-re specializált környezet.
No... Itt az ideje, hogy egy nagyon egyszerű, pár soros programmal működésre bírjuk a PIC-et.

Miután megcsináltuk a project-et a Pascalban előttünk a program.

Folytatjuk...


Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!

Hozzászólások
Hozzászólás csak bejelentkezés után lehetséges...
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly