PIC Fejlesztő Panel 3.0
Itt az oldalon, már találtok egy fejlesztő panelt. Sőt kettőt. Az elsőt le is gyártottuk, dolgozunk vele már kb. két éve a sógorommal. Közben elkezdtem tervezni a 2.0-ás verziót.

Hirdetés

Sajnos az nem sikerült igazán, nagyon zsúfolt lett, ezáltal kezelhetetlen is. Rengeteg áramkör került rá, melyek jó részéről kiderült az első panel használata során, hogy teljesen felesleges. Viszont volt néhány dolog, ami hiányzott az első panelról, ami viszont több esetben jól jött volna. Minden hibájával együtt az első panel, beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Sok áramkört megterveztünk vele, az egyszerű időzítőtől a komplett riasztó központig. Mivel nagyon jó tapasztalataink voltak vele, úgy döntöttünk, hogy tovább fejlesztjük, megtartjuk azokat a részeket, amik beváltak, és bővítjük is néhány dologgal, ami viszont hiányzott az elmúlt időszakban, a tervezések során. Valamivel kisebb lett a panel, igaz, hogy pl.: a keyboard lekerült a panelról, mivel sok helyet foglalt feleslegesen. Lehet olcsón komplett tasztatúrát kapni, amit egy darab szalagkábellel bármelyik portra fel lehet kábelezni. Viszont jó néhány új dolog is került rá. Előljáróban néhányat: RS-485, több 1-Wire, hétszegmenses kijelző csatlakozás, RF vevő, stb. ezeket pontosan ismertetem majd a panel részletes leírásánál.Mivel ez a panel valamivel kisebb lett, egyoldalas, ezért akár otthon is legyártható, bár abban nem vagyok biztos, hogy vasalással is sikerülne. Ahhoz azért kicsit nagynak tűnik.
A panel méretei: 220mm x 142mm.

Ami nagy előnye a panelnak az a következő: 1gaz, hogy PIC18F4520-as PIC-hez lett tervezve, de ezen kívül, még rengeteg PIC használható hozzá, mivel a Textool foglalat képes fogadni olyan adapter paneleket, amelyekre másik PIC-et fel lehet tenni. PIC12F629, PIC16F628 - A, PIC18F1320-as PIC-ekhez már készen van az adapter, használom is hozzá rendszeresen. Ezek az adapterek úgy vannak kialakítva, hogy ugyanarra a lábkiosztásra hozom ki a portjait, tápot stb., mint a PIC18F4520-asé. Sőt a Quarz-ot rá is teszem az adapterre, mert így rövidebb fóliával csatlakoztathatom a PIC-hez. Természetesen, ez nem mindig kell, hiszen a PIC-ek, igen nagy többségének van belső oszcillátora is. Ezért általában hüvelysorból készítek Quarz foglalatot. Aztán csak beteszem a helyére, és már írhatom a programot. Ja és pl.: a PIC18F4550-est egy az egyben bele lehet tenni, és mivel USB csati is van a panelen, programozhatunk USB kommunikációt is, sógorom éppen ezzel küzd jelenleg. Problémát okozott az, hogy az első panelen csak egy 1-wire volt, de ha Pl.: több hőmérőt akartam tenni egy PIC-re akkor trükközni kellett.

Néhány szó még az egyszerű használhatóságról: Azt a PICi programocskát, amit itt az oldalon bemutatok, megépítettem a fejlesztő panelen. Mindössze annyit kellett tennem, hogy két vezetéket a kapcsoló és a B Port közé, valamint egy hat eres, csatlakozós szalag kábellel, amit már régebben elkészítettem, a kijelzőt összedugtam a D Port-al. Ennyi, nem több.

Menjünk végig azokon a szolgáltatásokon, amit ez a panel biztosít nekünk:

1. A panel tápegysége. Hagyományos kis táp, biztosíték, graetz, puffer, stabkocka, kapcsoló, hidegítő kondik, semmi extra. Mivel graetz is van rajta, gyakorlatilag bármilyen kis teljesítményű dugasztáppal elmegy, polaritástól függetlenül, akár váltó akár egyen feszültség jön ki belőle. Azért 20-25 Volt-nál többet ne adjunk neki, mivel akkor a 7805 disszipációja elkezd határértéken mozogni, és ezt nem igazán szereti. 9-12 Volt körüli táp az ideális.

2. Port-ok kivezetései. A PIC18F4520-as PIC-nek 5 Port-ja van, A, B, C, D, E. Ezeket mind kivezettük bitenként egy tranzisztorra, amely meghajt egy LED-et. Közvetlen a PIC kimenetén van egy hüvelysor, aminek a két végén van egy GND, és egy TÁP hüvely. Ide lehet betenni ellenállás létrát, ezzel egy mozdulattal elintézhetjük a teljes Port összes felhúzó ellenállását. Belső felhúzó ellenállás, ugyanis nincs minden Port-on, csak a B. Port-on. Ha nagy ritkán esetleg előfordul, hogy GND felé kell a portot húzni, akkor fordítva kell az ellenállás létrát beletenni. Ide természetesen akár egy lábra is tehetünk felhúzó ellenállást. Ezután egy hüvelysor, amely közvetlenül a PIC lábaira csatlakozik, majd egy másik, amely előtt van egy 220Ohm-os ellenállás, amely az esetleges rövidzárlati áramot korlátozza arra a mértékre, amit még rövidtávon elvisel a PIC. Utána egy DIP-kapcsoló amellyel lekapcsolhatjuk a tranzisztorokat a Port-ról, ha nincs szükségünk a visszajelzésre. Megjegyzem, mivel az első panelen még 1k ohm-os bázis ellenállás volt, bizonytalanná tette a Port-ot ha nagyobb felhúzó ellenállást használtunk. Ezért aztán a bázis ellenállásokat kicseréltük 10k-ra és a probléma nagyrészt megszűnt. Ezt a panelt már úgy terveztem, hogy BS170-es Fet-eket teszek, a tranzisztorok helyére. Mivel ezek térvezérlésű MOS-FET-ek, nem terhelik a Port-ot, de ha valaki drágának találja a harmincöt darab Fet-et, az nyugodtan tehet 10k bázis ellenállással BC337-es tranzisztorokat. Ez az egész rendszer tökéletesen megfelel arra, hogy szimuláljuk áramkörök működését. Pl.: ha valamelyik Port-on magas logikai szint van, azaz világít a LED, akkor biztosan tudhatjuk, hogyha arra a lábra teszünk egy tranzisztort, meg egy relét akkor a tranzisztor a magas logikai szint következtében, ki fog nyitni, és a relé be fog húzni vagy a tranzisztor kapcsolja azt a fogyasztót, amire éppen szükségünk van. Tulajdonképpen erre a logikára épült az egész panel.

3. Infra-vevő: Ez ugyanaz, mint amit a híradástechnika készülékekben használnak a távszabályzó jelének fogadására. Egyszerűen csak össze kell dugni a PIC-el és megpróbálkozhatunk a PIC távszabályzóval történő vezérlésének programozásával.

4. RF vevő: Ez egy HM-R 433 típusú, 433MHz-es URH vevő. Szintén összekábelezhető a PIC-el, és így, próbálkozhatunk a PIC rádió-távirányításával. Amennyiben nem akarjuk éppen használni egy jumper-el leválasztható a tápja. Készült a panelhez egy kiegészítő, amely tartalmaz egy infra adót és egy, HM-T 433 típusú URH adót, és még jó néhány hasznos dolgot, mellyel megvalósíthatjuk a PIC-es áramkörök, távoli vezérlését.

5. Programozó csatlakozó: Ezen a csatlakozón keresztül a megírt programot tölthetjük be a PIC flash memóriájába. Találunk itt még egy reset gombot is, amellyel újra indíthatjuk a PIC-ben lévő programot. A programozó csatlakozón van még három jumper is. Ezek arra szolgálnak, hogy ha a panel jobb alsósarkában levő üres foglalatrészbe is PIC-et teszünk, akkor a PIC18F4520-ast leválasszuk, és közvetlenül átkábelezhetjük a másik PIC-et a programozó csatlakozóra. Így akár két PIC-et tartalmazó áramkört is megvalósíthatunk a panelen, sőt össze is köthetjük a két PIC-et, és mindkettőt közvetlenül, külön-külön programozhatjuk.

6. Táp és GND hüvelysor szigetek: A panel különböző részein helyeztük el, hogyha akár TÁP, akár GND kell bármely áramköri részletnek, vagy a PIC valamely portjának, akár egyes felhúzó ellenállásnak, bárminek, egyszerű összedugással megvalósítható legyen. Ebből valószínűleg több van, mint amennyi kellene, de inkább legyen, öttel több, mint egyel kevesebb, ráadásul annyira nem tétel, hogy ezzel, nem akartam spórolni.

7. Quarz foglalat: Mivel többféle PIC, többféle kapcsolásban, működhet a panelen, ezért a Quarz-ot cserélhetőre terveztem. Sima precíziós hüvelysor ez is. A kondi 22 vagy 33 pF ezzel a 20MHz-es Quarz is simán berezgett.

8. Szabályozható feszültség: Ez egy nagyon egyszerű kis kiegészítő, mindössze egy 1kohm-os potencióméter, amelynek egyik lába TÁP, a másik GND potenciálon van. Erről a potiról 0- 5 Volt közötti feszültséget vehetünk le, analóg felhasználás céljára. Ez maximum pár mA-ig terhelhető, és nem stabil, de kísérletezni megfelel. A panel jobb alsó sarkában, ha kell egy referenciafeszültség forrást is össze lehet állítani akár TL431-el akár mással, de ha nem kell különleges stabilitás, akkor ez is megfelel.

9. I2C csatlakozás: Több PIC képes kezelni az I2C kommunikációt. Van a panelen két I2C buszon működő áramkör, leválaszthatóan felfűzve. Ennek is hüvelysor szigete van, amelyet össze kell csak dugni a PIC megfelelő lábaival és az I2C busz máris a rendelkezésünkre áll.

10-11. LCD Kijelzők: A kijelzők csatlakozását úgy alakítottuk ki, hogy kétféle LCD kijelzőt lehessen csatlakoztatni a PIC-hez. Amit rendszeresen használok kijelzőt : az EW 162, és az MDL(S) 20265 típusú kijelző. Mindkettőnek alakítottam ki csatlakozást a panelon. A kijelző csatlakoztatása után csak be kell kötni a kijelző megfelelő lábait a megfelelő Port(ok)-ra. Erre a célra egy csatlakozóval ellátott szalagkábelt használok, ha egy Portra tehetem a kijelzőt.

12. Negatív feszültség: A kétféle kijelző miatt került fel a panelra egy ICL7660-as IC, amely a +5 Voltból -5 Volt-ot állít elő. Az EW 162 pozitív, az MDL20265 pedig negatív feszültségű kontraszt szabályzó feszültséget igényel. Ezt két trimmer pótméterrel lehet szabályozni. Mivel előfordulhat esetleg, hogy olyan kapcsolást állítunk össze, amely igényel egy -5 Volt-os tápot, néhány mA-es terhelésig, ezért kivezettük egy hüvelysor szigetre a -5 Volt-ot is.

13-14. 1-Wire: Mivel a PIC periféria áramkörei között van több is az 1-Wire (Egyvezetékes) rendszerben működik Pl.: DS1820-21, I-Button, stb... Kiépítettünk több ilyen csatlakoztatási pontot. Egyrészt a DS1820-as-nak mivel azokból egy vezetékre akár többet is lehet felfűzni, másrészt Pl.: a DS1821-nek, amelynél mindegyiknek külön adatvezeték kell. Csak be kell tenni a három lábát a kiépített hüvelysorba, majd 1 vezetékkel bekötni a PIC bármely Port-jába.

15. Memória: Tettünk a panelre egy darab 93Cxx sorozatú memória IC-nek foglalatot. Ebbe csak bele kell tenni az IC-t és bekábelezni az adatlábakat a PIC megfelelő lábaira.

16. Piezo csipogó: Általában tasztatúráknál billentyűhang megszólaltatására használjuk, de mivel bizonyos alkalmazásoknál előfordult, hogy egyéb hangot is kellett adnia a PIC-nek, ezért két darab került a panelra, külön meghajtó tranzisztorral együtt. Ezeket is csak egy vezeték darabbal kell a PIC-be bekötni.

17. Alkonykapcsoló: Több olyan áramkört is terveztem mostanában, amihez jól jött volna már az első panelen is. Ez egy nagyon egyszerű foto-ellenállásos alkonykapcsoló, amelyet csak össze kell kábelezni a PIC-el, és a fényviszonyok változását felhasználhatjuk a Pic vezérlésére.

18. LED-sor: 8 darab LED a hozzátartozó áramkorlátozó ellenállással együtt. Amennyiben a panel jobb alsó sarkába akár PIC-et, akár egyéb IC-t teszünk ezzel a LED sorral, kijelezhetünk logikai állapotokat, ha összekötjük az áramkörrel.

19. Műveleti erősítő: Található a panelen egy MCP602-es kettős műveleti erősítő IC. Ennek szerepe a következő : Amennyiben a PIC-el előállítunk PWM vezérlő jelet, és rávezetjük erre az erősítőre, akkor az egyik OPA kimenetéről az erősített PWM jelet vehetjük le, a másikról pedig a kitöltési tényezővel arányos egyenfeszültséget. Amennyiben analóg alkalmazásban használjuk a PIC-et, akkor jól jöhet.

20. USB csatlakozó: Amennyiben PIC18F4550-es PIC-et teszünk a foglalatba, akkor csak a két USB adatlábat kell bekötni és a V+ lábra egy jumper-rel beiktatni egy kondit és máris kommunikálhatunk az USB Port-al.

21. RS-485: Nagytávolságuk kommunikációt tesz lehetővé. Igazság szerint ez csak azért került fel, mert maradt egy kis helyem a kijelző alatt, bár igen jól használható, de csak nagyon ritkán van rá szükség.

22. Óra IC: Magam részéről szeretem ezt a típust. I2C buszos, teleppel ellátott óra IC, mely képes a tápfeszültség elvétele után kb. 10 évig működni telepről. Ezen kívül, egyik lábáról többféle frekvencia, többek közt 1 Hertz is levehető.

23. Memória: Tettünk a panelre egy darab 24Cxx sorozatú memória IC-nek foglalatot. Ebbe csak bele kell tenni az IC-t és bekábelezni az I2C buszvonalat a PIC megfelelő lábaira.

24. LCD háttérvilágítás szabályozás: Ez a pici egytranzisztoros áramkör lehetővé teszi, hogy egy jumperrel ki vagy be kapcsoljuk direktbe a kijelző világítást, vagy a PIC bármely Port-járól vezéreljük azt. Bizonyos alkalmazásokban jól jöhet Pl.: telepes táplálás esetén, hogy csak valamilyen szabályzáskor, vagy amikor a kijelzőn megjelenő tartalom változik, csak akkor menjen a háttérvilágítás, vagy pl.: a PWM jellel, akár úgy is szabályozhatjuk, hogy lassan éledjen fel, és lassan menjen el a fényerő.

25. Telep: A DS1307 óra IC telepe. 3 Volt-os Lithium telep, melynek kivezettük egy hüvelysor szigetre a pozitív pólusát, ha esetleg szükségünk lenne 3 Volt-os feszültségre.

26. Kapcsolósor: 8 darab, egyik lábával GND-re kötött kapcsoló, melyet bekábelezhetünk a PIC bármely Port-jának, bármelyik bitjére...

27. Hétszegmenses kijelző: Ez csak egy csatlakozó sor, amelyet ha bekábelezünk a PIC általunk kiválasztott Port-jaira, akkor ide csatlakoztathatunk egy öcsi panelon elhelyezett hat digites, hétszegmenses kijelzőt. Mivel a csatlakozón van TÁP és GND csatlakoztatási lehetőség így a kiegészítő panelra tehetjük, a meghajtó tranzisztorokat, IC-t, bármit. Ezt a kis panelt, a kiegészítők között ismertetem majd. De ez nem csak erre jó. Mivel bárhova kábelezhetjük, így csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen egyéb kiegészítőket tervezhetünk, amit ezen a csatlakozón keresztül összeköthetünk a PIC-el. / Pl.: kódkártya, LED sor, sőt akár vácuum fluorescens display is, stb...

28. Ez egy hüvelysorokból készült kis sziget, amelyre akár kisebb áramköröket, egy-egy tranzisztort, diódát, ellenállást, IC-t, tehetünk vagy akár egy másik PIC-et is. Utána csak össze kell kötni a PIC megfelelő Port-jaival, vagy bármelyik áramkörrel a panelen.

29. Feszültségmérő: Főleg analóg alkalmazáskor igen jól használható kis műszer csatlakozási lehetősége. Itt az oldalon, megtaláljátok egy panelműszer teljes leírását. Ez a műszer némi áttervezés után remekül megfelelt arra, hogy panel oldalánál elhelyezett csatlakozóba bele csúsztassuk. Innen megkapja a GND-t és a TÁP-ot, ezen kívül a mérőpont is ki van hozva egy hüvelysor szigetre, amelyet a panelon bárhova köthetünk. Így van egy ideális, kisméretű műszer, ami szervesen kapcsolódik a panelhez. A kiegészítők leírásánál megtaláljátok majd annak is a teljes dokumentációját.

30. A PIC TEXTOOL foglalata: Több okból terveztem TEXTOOL foglalattal a panelt. Egyrészt természetesen azért, hogy ne kelljen mindig kifeszegetni a PIC-et a foglalatból, másrészt az egyszerű IC foglalatba nem lehet azokat a kiegészítő paneleket beletenni, amivel az egyéb PIC-eket lehet installálni a panelre.

Néhány dolgot elmondanék azért a panelról, hiszen lassan két éve használom, nagyon sok jó tapasztalatom van vele kapcsolatban. Amióta megvan, szinte nélkülözhetetlen. Gyakorlatilag, amit eddig, elektronikát kellett PIC-el csinálnom, azt az első panelen állítottam össze.
Néhány a teljesség igénye nélkül. Többféle időzítőt, kettőnek meg is találjátok a leírását az oldalon, egy hűtőborda hőmérőt, ami éppen most készült el, beállított értékeknél jelez, túlmelegedéskor riaszt, és lekapcsolja a mért készüléket, mielőtt végleg tönkremenne a figyelt bordán levő félvezető. Csináltam szintén ezen a panelen, kifejezetten halláskárosodott embereknek egy riasztóközpontot, amely lámpákkal is jelez mindent a csengetéstől a besurranó tolvajig, még nyitott ajtónál is. Lassan kész az erősítőm bemenet választója, amely 8 csatornát + karaoke mikrofont kezel, ébresztéskor lassan emeli a hangerőt, sőt van szundi üzemmódja is, figyeli a hűtőborda hőmérsékletet, kijelzi, sőt a ki és bekapcsolási tranziens védelmet is ő kezeli. Készítettem tasztatúrás ki-be kapcsolót egy létező régebbi tervezésű analóg riasztóközponthoz, és most egy karácsonyi díszkivilágítást szeretnék a házunkra tervezni, ha időm is lesz rá. Ez mind mind, az első panelen... ráadásként... PicPascalban.

Van még egy nagyon hasznos tulajdonsága a panelnek. Megtehetjük, hogy csak nagyjából tervezzük meg a kapcsolást, mivel úgy is össze fogjuk állítani, ezen a fejlesztőpanelen. A programírás közben, a működési tapasztalatok alapján, aztán véglegesíthetjük az építendő áramkört. Ráérünk a program elkészülte után, nekiállni a nyáktervezésnek. Több ízben fordult elő velem is, hogy programírás közben, változtattam az áramkörön, különböző funkciókat minden további nélkül másik Port-ra tudtam helyezni, vagy másképpen oldottam meg az áramkör bizonyos részeit. Ezzel sok esetben még a nyáktervezést is meg tudtam könnyíteni. Nem beszélve arról, hogy menet közben az eredeti elképzeléseimet is tovább tudtam fejleszteni, úgy, hogy a végleges áramkör már több új funkcióval is rendelkezett, az eredeti verzióhoz képest.

Egyszóval abszolút univerzális, nagyon nagyon sok mindent meg lehet oldani vele. Igazán csak egy bajom van vele, az hogy még nekem is, csak egy darab van belőle...

Még valami...
Majd elfelejtettem, azt, hogy a panel nagy erőssége a hozzátartozó sok, sok kiegészítő, amelyeket majd különálló cikkekben ismertetek majd a későbbiek során. Egyébiránt, itt az oldalon ismertetett, ez elektronika menüpontban, a PIC-es áramkörök között leírt, a gyakorlópanelhez készült kétféle, hétszegmenses kijelző kiegészítő is, használható ehhez a panelhez is, az LCD kijelző helyén.

A magam részéről PICkit 2 programozóval használom, de az ICD 2 is remekül használható vele. (Az a tartalék...) A mindenféle egyéb soros-párhuzamos égető... hát szóval mára már picit elavultak, szerintem lassan teljesen kikopnak a köztudatból. Nekem is van vagy kettő, régebbről, de évek óta nem láttam már egyiket sem. A PICkit 2 teljes leírását is megtaláljátok itt az oldalon.

Nagyjából ennyi a panel leírása. A cikk végén megtaláljátok a letölthető file-ok között a nyák rajzot, és egy beültetési rajzot. Mivel a kapcsolás a nyáktervezés közben született, vagyis egyből nyákra terveztem a panelt, így kapcsolási rajzom még nincs róla. Ha lesz időm, megcsinálom, vissz@rajzolom a panelról, és ha meglesz, akkor felteszem ide a letölthető file-ok közé.

Amennyiben kérdésetek lenne arra, szívesen válaszolok az oldal fórumán.

Még egy fontos dolgot hozzátennék. Ha többeket érdekelne ennek a panelnek a legyártása, akkor az oldal fórumán meg lehetne beszélni, hogy valamilyen módon egyszerre oldjuk meg, hiszen nyákgyártásban nagyobb darabszám esetén, jelentős kedvezmények vannak, hiszen a film elkészítését csak egyszer kell kifizetni...
Amennyiben ez érdekelne benneteket, jelezzétek az oldal fórumán.
Ha meg tudjuk, így nagyobb darabszámban rendelni akkor, át tudom tervezni a panelt kétoldalas, furatgalvanizáltra, feliratozva, megúszva egy halom átkötés beültetését. Másrészt meg mivel hosszútávra érdemes a panelt legyártatni, egy lakkozott, feliratozott, gyári panel mégiscsak szebb, és jobban megfelel a célnak...

Fery


Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!

Hozzászólások
Hozzászólás csak bejelentkezés után lehetséges...
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly