Állat itató időzítő
A cikk letöltése PDF-ben...
Nemrég megkeresett egy barátom a következő problémával. Szüksége volt egy olyan időzítőre, amely minden órában 3 percet működik.
Egy 2-300 wattos búvárszivattyú le volt engedve a kútba és azt minden órában pár percre bedugta a konnektorba, ráadásul ehhez a művelethez a másik faluba kellett átmenni... (óránként), hogy az állatoknak legyen vize.

Hirdetés

Nosza körülnéztem a műhelybe. Sajnos PIC12F629-es PIC nem volt itthon és mivel vidéken lakom, az IC árához mindjárt a posta is hozzáadódik, elpazaroltam a dologra egy PIC16F648A-t. Ehhez a kapcsoláshoz ez valóban luxus de sürgős volt.

A kapcsolás maga végtelenül egyszerű. Trafó, graetz, puffer, majd a 78L05 mellyel előállítjuk a PIC 5 Voltos tápját, majd a PIC, amely az időzítést végzi és az RA0-ás lábán egy tranzisztorral kapcsolt relé amely a búvárszivattyút kapcsolja.

Került rá egy kapcsoló is, mellyel egy kis plusz vizet lehet adni az állatoknak, ha épp ott tartózkodunk. Az RB7-es láb kapott egy felhúzó ellenállást amely 4,7 k, de oda tehetünk akár 100k-ig bármit. Nekem pont ez akadt a kezembe. Ez a kapcsoló plusz 3 percig hajtja a szivattyút majd folytatja a programot.
Quarzot nem pazaroltam a dologra, a PIC belső oszcillátorának a pontossága ide bőségesen elegendő.

Van a nyákterven egy 7812 is. Erre csak akkor van szükség, ha a pufferelt tápunk több 13-14 voltnál. Ennyit elbír a relé, ráadásul a tranyón is esik feszültség. Ha ennél nem több, akkor a 7812 helyére egy átkötést teszünk, ezt tettem én is mivel találtam olyan trafót.

A kapcsolás mindig a 3 perces szivattyúzással indít, ha áram alá kerül. Ezt azért csináltam így, mivel vidéken több az áramszünet, és ne kelljen plusz egy órát várni az állatoknak a vízre, ha van pár óra áramszünet. Mivel a PIC fogyasztása elenyésző, pár másodperces áramszünetet a puffer áthidal, ha épp nincs behúzva a relé.

A rajzon nincs jelölve, de a kapcsolás utólag, a relével párhuzamosan kapott egy Led-et, mutatva a szivattyú működését.

Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly