Gyakorló panel bővítése
A cikk letöltése PDF-ben...
Nemrégiben szerencsésen hozzájutottam egy PIC16F877-es mikrokontrollerhez épített gyakorló panelhez. Ez egy egész jó fejlesztői környezet, van a panelen I2C-buszos memória, I2C-buszos óra IC, tasztatúra, LED-sor, és LCD kijelző. Saját táppal rendelkezik, és programozó bemenettel plusz soros kommunikációra MAX232-es IC-vel és soros portos csatlakozóval. Tehát egy egészen jól használható fejlesztői környezet, remek segédeszköz ahhoz, hogy beletanuljak a PIC programozásába.Nagyon tetszett, mikor kiderült, hogy nem csak a PIC16F877-eshez hanem a 18F-es sorozat tagjaival is használható, én speciel a PIC18F4520-assal próbáltam, tökéletesen működik.

Hirdetés

Tehát összességében nagyon meg voltam vele elégedve, kezdetnek szinte minden igényt kielégített. Szinte. Először is kávét nem főzött. Ezenkívül egyetlen dolog volt ami nagyon hiányzott róla, az pedig a hétszegmenses LED kijelző. Magam részéről bizonyos alkalmazásokban, sokkal jobban szeretem, mint az LCD-t. Ahol csak numerikus kijelzés kell, ott vitathatatlan előnyei vannak az LCD-vel szemben. Egyrészt saját fényű kijelző, ezáltal a láthatósága is jobb, nagyobb a karakterméret, és nem utolsó sorban, olcsóbban lehet hozzájutni mint az LCD-hez.

Azonkívül egész másképp kell programozni a LED kijelző vezérlését mint az LCD-t. Tehát ahhoz, hogy meglehessen tanulni azt is, szükség van egy LED kijelzőre. Többféle megoldás is kínálkozott a probléma megoldására. Egyrészt a PIC foglalat mellett van egy csatlakozósor, amin keresztül vidáman meglehetett volna oldani, viszont ez a megoldás rengeteg kábelezéssel járt volna. Az a módszer amivel az LCD kijelző van szerelve a panelre, az nekem nagyon megtetszett. Egy csatlakozósorral egyszerűen csak rá van dugva afféle "öcsi-panelként" a nagy panelre. Mivel egyszerre nem használjuk az LCD-t és a LED kijelzőt (legalábbis nagyon ritkán) így kézenfekvőnek mutatkozott az a megoldás, miszerint egy ugyanolyan csatlakozó sorral szerelve csinálok egy hasonló "öcsi-panelt", és rádugom az LCD kijelző helyére a négy darab hétszegmenses LED kijelzőt tartalmazó panelt. Mivel az LCD vezérléséhez szükséges, minimum négy adatláb (bár itt mind a nyolc ki van hozva) plusz az R/S, R/W, Enable, ezenkívül még a táp és a GND. Tehát minden feltétel megvolt ahhoz, hogy a LED is működjön erről a csatlakozósorról mivel a LED kijelzőhöz kell 4 láb a digitvezérléshez, három a shift regiszterhez, na meg a táp és a GND. Legalábbis a shift regiszteres verzióhoz. Gondolkodom még, hogy a későbbiekben csinálok egy BCD dekóderes meghajtással rendelkező LED kijelzőt ugyanezzel a módszerrel, mivel így meg tanulható, többféle kijelző vezérlő típus programozása. Na mindjárt nekiálltam körülnézni alkatrész ügyben, hogy mivel tudnám megvalósítani az ötletet. Kijelzőm volt, majd némi kutakodás után a kezembe akadt egy SN74LS164 ami egy 8-bites soros --> párhuzamos shift regiszter. Na itt kezdtem úgy érezni, hogy az esti söröm elfogyasztása, kezd reális esélyekkel kecsegtetni. Minösszesen ezek kellettek meg 4 tranzisztor a digit meghajtáshoz plusz pár darab áramkorlátozó ellenállás a kijelző LED-ek elé. Így hát az alkatrészek meg is voltak. Végigmértem a csatlakozósort, bár a rajza megvan de biztos ami biztos. A PIC két portján van az LCD meghajtása. A D-porton az adat bitek, az E-porton a vezérlése. Kézenfekvő volt, hogy a shift regiszterhez menő soros adat és órajel az egyik, a digit meghajtást pedig a másik portról hozzam ki a LED kijelző számára. A szegmensek meghajtását a shift regiszter végzi míg a digit meghajtására 4 darab tranzisztort kértem fel, hogy ne a PIC lábait terheljük vele (nem is igen bírta volna). Mint a rajzból kitűnik, igen egyszerű kis áramkör, bár a nyáktervezés kicsit megizzasztott, mivel tartanom kellet az LCD kijelző fizikai méreteit a csereszabatosság miatt. Mindezek után már csak a nyákgyártás és a beültetés maradt, majd a helyére dugtam a kis kütyüt. Mivel egyszerűségénél fogva elég nehéz eltolni, mindjárt elsőre működött is.Szerencsémre a nyák is egészen jól sikerült, amint ezen a képen is látható. Kicsit zsúfolt lett a fólia, de nem veszélyesen.


A programozásnak még nem álltam neki csak annyira, hogy hogy az összes szegmens világítson egymás után. Mivel ez pár perc alatt megvolt, csináltam néhány fotót majd sikeresnek ítéltem az kütyü legyártását, és hátradőlve, a jól végzett munka örömére becuppantottam egy hideg sört. Ennyi hát a története ennek a kis bővítésnek, mellyel már bátran állhatok neki a LED kijelzők programozásának.

Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly