Gyakorló panel bővítése 2
A cikk letöltése PDF-ben...


Előző cikkemben itt az oldalon, építettem egy kis kiegészítést, a PIC16F877-es gyakorló panelhoz. Egy hétszegmenses LED kijelzős kis panel mely arra hivatott, hogy gyakorolni lehessen vele a LED kijelző programozását. Shift regiszteres léptetéssel volt megoldva a kijelző meghajtása.

Mivel a LED-es kijelzés többféle meghajtással is megoldható, az csak első lépés volt. Van pl. az amikor BCD dekóderes LED meghajtóval hajtom meg a szegmenseket. Erre a célra tökéletesen megfelelt az SN74LS247 IC, melyet kifejezetten hétszegmenses LED kijelzőkhöz fejlesztettek ki. A digitek meghajtása négy darab tranzisztorral tökéletesen megoldható. A tizedes pontot az SN74LS247 nem hajtja meg, így kénytelen voltam még egy tranzisztort betenni melynek a bázisát kivezetve egy csatlakozóra, annak a portnak annak a bitjére teszem amelyik éppen szabad.

Hirdetés

A tranzisztorok bázisán van még egy soros ellenállás, hogy ne a PIC lábait terheljük feleslegesen. Az SN74LS247 kijáratán szintén található 330Ohm-os áramkorlát, védendő az IC kimenetét. Ezen az áramkörön 4 db közös anódos hétszegmenses kijelző található, ezek a TR359 névre hallgatnak. A shift regiszteres megoldás és a BCD dekóderes meghajtás igen igen különbözik egy mástól. Így a két panellel nyugodtabban vághatunk neki a programozás gyakorlásának. Viszonylag egyszerű megépíteni mindkettőt nincs semmilyen különleges igény a megépítésével kapcsolatban.

Egyetlen dolog, ami okozhat programozási nehézséget az az, hogy a gyakorló panel felépítéséből adódóan és a kompatibilitás megőrzése végett a kijelző meghajtása egyetlen portról történik. Tudom, hogy jobb és egyszerűbb lenne a programozás ha külön porton lenne a szegmens, és külön porton a digitek meghajtása, de akkor csak arra az egy csatira amire az eredeti LCD modul csatlakozik, nem lehetett volna megoldani. Így is legalább egy kábel lesz a panel és a kiegészítő között mely a tizedes pontot vezérli. Mivel azonban arra viszonylag ritkábban van szükség így annak bekötése opcionális, precíziós IC foglalatból, a dugdosós próbapanel vezetékeiből lett kialakítva. Előfordulhat olyan eset is amikor egyéb kiegészítőket pl. próbapanelt akarunk csatlakoztatni hozzá. Erre az esetre kivezettem a Dp csatlakozó mellé egy GND és egy Táp csatlakozást is.Néhány szó még... Sajna az Eagle-be nem találtam ugyanazt a kijelzőt amivel csináltam, így a rajzon nem jó a lábszámozás, de a beültetési rajz alapján meg lehet gond nélkül építeni.

Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly