PICKit 2 klón
A cikk letöltése PDF-ben...
Ismét itt van egy remek kapcsolás. Nagyon szívesen írok az építéséről, mert egy roppant jól működő, igen hasznos szerkezet a végeredmény. Nem saját tervezés, Szilva barátom honlapján megtalálható az eredeti, általa megtervezett és megépített példány teljes leírása. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet azért, hogy hozzájárult ahhoz, hogy ezen az oldalon is publikáljam e remek szerkezet megépítésének leírását. Ez egy PICkit 2 klón. Mivel a dokumentációját a MicroChip volt szíves közzétenni, így jobbnál jobb utánépített klónok születtek.

Szerkezetét és funkcióját tekintve ez egy USB port-os PIC égető. Igaz kevesebbet tud mint az ICD 2, de azért igen jól használható, és nagyon könnyen utánépíthető. Több barátom, ismerősöm, sőt én is több példányban építettem meg, üzembiztos, remekül működött első bekapcsolásra, nem kellett élesztgetni egyik példányt sem. Van saját szoftvere amivel önállóan használható, de az MBLAB-al is gyönyörűen dolgozik. Ezek a Microchip honlapjáról ingyenesen letölthetők.

Ez a klón még nem tartalmazza azt az EEPROM-ot amelynek funkciója az lenne, hogy számítógép nélkül is lehessen programozni vele a PIC-et. Magam részéről az a véleményem, hogy erre a funkcióra, nagyon ritkán van szükség.

Hirdetés

Ami számomra nagyon fontos volt az az üzembiztonsága és az, hogy USB port-ról működtethető. Sajnos sok problémám volt a soros és párhuzamos port-os égetőkkel. Jó részük bizonytalanul működött, sőt sok eseteben egyáltalán nem működött, ugyanis a PC gyártók, úgy néz ki, nem mindig tartják be a soros és párhuzamos portokra vonatkozó szabványokat.
Így nagyon sokszor történt meg, hogy egyik gépen ment a másikon, vagy egyáltalán nem, vagy össze-vissza. Így hát nagyon megörültem mikor lehetőségem nyílt megépíteni és itt közzétenni a szóban forgó készüléket.
A jobb oldali képen, VtSoftware barátom által utánépített példány látható.

A másik nagy előnye, hogy nem kell hozzá külön tápegység, rendelkezik egy Step-Up konverterrel, amely az égető feszültséget előállítja. Így az egész készülék egyetlen dobozkából és egy USB kábelből áll, amivel gyakorlatilag ma már, bármelyik PC-hez könnyen csatlakozható.
Megépítésének egyetlen korlátja, hogy tartalmaz egy PIC18F2550-es PIC-et, amibe be kell égetni a szoftvert. Mivel most építjük az égetőt, akinek nincs másik, ez problémát okozhat.

Ebben annyi segitséget tudok nyújtani, hogy aki elküldi postán a PIC-et, és egy megcímzett, felbélyegzett válaszborítékot, annak díjmentesen beégetem és visszaküldöm.

Lássuk hát a készüléket. Igazán nem sok alkatrészből áll, bemenetén először az USB csatlakozóval találkozunk, mely a PIC18F2550-es PIC-en keresztül kommunikál a PC-vel.
Ugyanez tok az égetést is elintézi. A FET-ek ből kialakított Step-Up konverter állítja elő azt a 13V-os feszültséget ami a program beégetését teszi lehetővé. Három db LED jelzi vissza a bejövö 5 Volt-ot, és a PIC felé kimenő 5 és 13 Volt-ot. Egy ICSP csatlakozó a kimenet amellyel az áram körön belüli programozás is megvalósítható, vagy itt az oldalon, egyik előző cikkemben megtalálható programozó adapter is csatlakoztatható hozzá, így gyakoratilag a DIP tokos PIC-ek igen nagy része égethető vele.

Nagyjából ennyi. Akinek esetleg kérdése lenne, a készülékkel vagy megépítésével kapcsolatban, szivesen állunk rendelkezésére itt az oldal fórumán.

Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly