Panelműszer
A cikk letöltése PDF-ben...
Többször lett volna már szükségem, egy lehetőleg pontos, könnyen összeállítható, stabilan működő feszültségmérőre, melyet amatőr eszközökkel, egyszerűen meg lehet építeni.

A Hobbielektronika oldalán MEX publikált egy kapcsolást, amely nagyon megtetszett. Hozzájárulásával ezen az oldalon is közkincsé teszem e remek kapcsolást. Ezen a képen az Ő általa készített műszer látható. Ezen kívül legalább 15 db, általam, vagy barátaim, ismerőseim által utánépített darab árulkodik a kapcsolás megbízhatóságáról, könnyű utánépíthetőségéről, legalábbis amikről én tudok. Az alábbi kép az általam először megépített műszert mutatja. A kapcsolás a MAXIM és az INTERSIL által gyártott ICL7107-es multiméter IC-re épül. Az eredeti MEX féle kapcsolás nyomtatott áramköri terve HD-H101-es kijelzőkkel készült, melyekkel én nem rendelkeztem, ezért csináltam egy másik nyáktervet az általam használt GL359-es kijelzőkhöz is.

Hirdetés

Tervbe van véve még egy nyákterv, amely Texas gyártmányú TIL302-es kijelzőkhöz lesz tervezve, ugyanis nekem nagyon tetszik a TIL sorozat vékony pálcikás kijelzője. Persze, természetesen szinte bármelyik hétszegmenses kijelzővel megépíthető a panelműszer. Egy barátom megépített egy készüléket, ami egyben tartalmazta a labortápot és a szabályozható kétműszeres forrasztó állomást. Nemes egyszerűséggel piros színű kijelzőkkel csinálta a labortáp rész, feszültség és árammérőjét és zöld színűvel a forrasztó állomás részének a hőfokmérőit. Remekül elüt a kétféle szín egymástól így akár egy készüléken belül is használható többféle mérési eredmény kijelzésére.

Na, akkor lássuk a kapcsolási rajzot:

Erről igazán nem sok mindent lehet elmondani. A -5V-os tápot egy ICL7660-as IC állítja elő, a referencia feszültséget pedig egy TL431-es.
A méréshatárt az R7 ellenállás cseréjével lehet beállítani a következők szerint:
200V: R7 = 1,1k
20V: R7 = 11k
2V: R7 = 110k

A finombeállítást pedig elvégezhetjük az R5-ös pozíciószámú 500Ohm-os helitrimmerrel.
A viszonylag egyszerű kis helyen elférő készülék egyik titka az ötletes nyáktervezésben rejlik. Ugyanis az egyoldalas nyomtatott áramkör mindkét oldalát kihasználjuk, azáltal, hogy a ICL7107-es IC-t a fólia oldalra forrasszuk be. Így egészen kicsire sikerült az áramkört megépíteni, ezáltal nem foglal el nagy helyet az előlapból. Feltétlenül javasolnám a precíziós foglalat használatát mind a ICL7107-es IC-hez is mind pedig a kijelzőkhöz is.
Ez a kép éppen Doncso barátom által utánépített darab, ami éppen szemléletesen mutatja a ICL7107 elhelyezkedését a panelen. Azt hiszem nincs egyedül azzal az ötlettel miszerint egyszerre többet érdemes egy nagyobb nyákra megcsinálni, mivel több helyre is használható. Figyelem!!! Ez a kép csak illusztráció, az IC nem lábkiosztás szerint van a nyákon. Egyrészt önálló feszültségmérőként, labortápokba feszültség és áram mérésére, sőt a jelenlegi tervek szerint ugyanezzel a műszerrel kívánom megépíteni a következő forrasztó állomást is amelyben a beállított és a tényleges hőmérsékletet fogja mutatni.
Az elsőt még LCD DVM-el terveztem mely látható itt az oldalon, egyik előző cikkemben. Viszont ennek a műszernek jobb a láthatósága, mint az LCD-nek lévén a LED-nek saját fénye van.
A beültetési rajz alapján, minden további nélkül el lehet készíteni ezt a remek kis segédeszközt. Az alkatrész értékeket viszont be kell tartani, ha valamelyik alkatrészből csak megközelítő érték van, azt ne tegyük be, inkább szerezzük be az eredeti rajzon szereplő értéket.

A végén, de nem utolsósorban szeretném megköszönni MEX-nek, hogy hozzájárult a kapcsolás közzétételéhez, és Doncso barátomnak, hogy rendelkezésemre bocsájtotta, az építés alatt általa készített fényképeket.

Még valami, amire érdemes nagyon odafigyelni. Sajnos velem megtörtént, hogy régebben a ICL7107-es IC vásárlásakor nem figyeltem oda az IC-n feltüntetett típusszámra. Pedig érdemes. Ez a nyák ICL7107CPL típusú IC-hez készült és én a boltban ICL7107RCPL-t kaptam. Az "R" megjelölésűnek tükrözött a lábkiosztása, ehhez a nyákhoz nem jó. Jól megkínlódtam vele, mert valami hibát kerestem az áramkörben és csak később vettem észre, hogy másféle IC-t kaptam.

Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly