Színsávgenerátor
A cikk letöltése PDF-ben...
Manapság sajnálatos módon a szervizműszerek igen csak a megfizethetetlen kategóriába tartoznak egy kezdő műszerész, TV szerelő számára. Ezért is örültem meg amikor Az Elektrodoki fórumán megtaláltam ezt a remek színsáv generátort, amely Marcelo F. Maggi (mmaggi@hotmail.com) kitűnő munkáját dicséri.

HirdetésMikor úgy döntöttem, hogy megépítem magamnak, akkor ért az első meglepetés. Mivel ez a generátor egy régebbi kapcsolás, közben a PIC16F84-nek befejezték a gyártását, és a boltok a maradékokat aranyárban forgalmazták.No, ennek már nem örültem annyira, de azt tudtam, hogy a PIC16F84 helyett gyártják a 84-essel lábkompatibilis PIC16F628-at 2k a PIC16F648A-t pedig 4k flash-el. Ezek mindegyike megfelel nekünk, de mivel ezen újabb darabok már analóg működést is produkálnak, bekapcsoláskor analóg módba állnak be a portok.
Ezért egy kicsit bele kellett nyúlni a programba. Mindössze annyira, hogy a programba a PIC16F648A configját kell includálni, és CMCON regiszternek egy 7-es értéket kell adni.
Ennyi. Ezután már működik a generátor.

Még egy változtatást csináltam, az eredetihez képest. Általában nem szerencsés, bár működik, hogy közvetlenül adjunk tápot a PIC bármely lábára a tápon kívül. Itt így volt megoldva az ábraválasztó kapcsoló. Az helyett hogy közvetlen tápra kötöttem volna a kapcsolót, betettem két felhúzó ellenállást a portra, és csak talaj felé kapcsoltam. Így is ugyanúgy működik.
Mivel ezt csak utólag a nyák elkészülte után vettem észre, ezért csak úgy tudtam megoldani, hogy a forrasztási oldalra az IC lábára forrasztottam a felhúzókat.

Nagyon jól használható kis műszer, ráadásul stabil a kapcsolás. Összeállítás után rögtön indult nem kellet élesztgetni, szórakozni vele.Az eredeti PDF-ben, melyet akár a fórumon, akár itt is megtaláltok majd a cikk alján, minden le van írva, amit erről a műszerről tudni kell. Nem írtam még a tápról. Szándékosan.

A következő cikkben ismertetek egy általam tervezett PIC-es hűtőborda hőmérőt, amely nem csak jelez, hanem kikapcsolja a tesztelt készüléket. Ennek a Tápját úgy terveztem meg hogy mindkét áramkört el tudja látni, mivel a két cucc egy dobozba fog kerülni. Mindkettő olyan szervizműszer, amely viszonylag rendszeres használatban van, és bőven elfér egy dobozban. (amúgy sem nagyon szeretek dobozolni)

Egyébként szinte bármilyen 12 voltos táp megfelel neki a teljes fogyasztás nincs 50 mA.
Stabilizált legyen, ez fontos, meg legyen némi szűrése.
(trafó, graetz, puffer, stabkocka, egy-két 100nF-es kondi.) Ennyi.Igazság szerint várni akartam a cikkel, amíg elkészülök a dobozolással, de az, nálam nagyon lassú "jármű", egyenlőre elképzelésem sincs, hogy mikor lesz időm rá. Így megjelenik a cikk, de esetleg később a bedobozolt változatról is teszek fel képeket.

Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly