TV Időzítő
A cikk letöltése PDF-ben...
Egy ideje rájöttem már, hogy mekkora üzlet az áramszolgáltatóknak, hogyha egy lakásban megy készenlétben állandóan néhány TV, DVD, VIDEO, stb.
Ezek a híradástechnikai készülékek igen kényelmesen kezelhetők, távszabályzókkal kapcsolgatjuk ki-be stb... Csak sokszor nem gondolunk arra, hogy mibe kerül ez nekünk. Mert bizony igen SOKBA. Egy Tv átlagos készenléti fogyasztása 7-14 watt között mozog. Egy video, főleg a régebbiek elérhetik a 20 Wattot, egy DVD kb. 5-10 Watt.
Ha van egy TV a nappaliban, hálóban esetleg konyhában, is meg mellé 1-2 DVD, meg Video is van a lakásban összfogyasztásuk elérheti az 50-70 wattot óránként. Ez napi akár kb1,5 kW is lehet, amit ha beszorzunk 30-al, akkor megkapjuk a havi fogyasztást, ami 45-50 kW is lehet ami kb. havi 2500,-Ft.
Ez éves szinten elérheti a 30.000-Ft-ot. Ezt csak arra fizetjük ki, hogy a távszabályzóval kapcsolhassuk be a készülékeket. Persze ki lehet kapcsolni a készüléken elhelyezett hálózati gombbal is a TV-t, de ezt sokszor elfelejti az ember, másrészt sok olyan, - főleg az újabb készülékek - készülék van, amely már nem is rendelkezik hálózati kapcsolóval.

Hirdetés

Erre a problémára találtam ki ezt az időzítőt. Mellékesen az állat itató időzítőt ennek a nyákjából és kapcsolásából egyszerűsítettem mivel az sürgős volt.

Ezt is megoldhattam volna akár PIC12F629-es PIC-el is de sajnos nagyon utálok kifizetgetni egy csomó pénzt a postára így leginkább abból dolgozom amit itthon találok. A PIC16F648A PIC volt itthon jó pár db, így ezzel csináltam.
Lehet, hogy később átírom 629-esre a progit és áttervezem a kapcsolást, ha lesz rá időm.

Nagyon egyszerű kapcsolás ez is tulajdonképpen. A PIC RB6 és RB7 lábán lehet indítani és megállítani az időzítőt. Amennyiben egyszer megnyomjuk a bekapcsoló gombot az időzítő 1 órát megy, majd elveszi a TV-től a hálózatot.
Ha egymás után többször (max. 5-ször) nyomjuk meg akkor mindig hozzáad 1 órát így 5 órás időzítést érünk el. Ez nálam eddig mindig elég volt pláne, hogy az időzítés lejárta és a készülék kikapcsolása előtt 5 perccel hangjelzést ad, mikor is, ha ismét megnyomom a gombot plusz egy óra, ha többször akkor több.

Az RA2-es lábon egy LED villog szubjektíve igazolva az időzítő működését. Ide is tettem egy tranzisztort, ami meghajtja a LED-et bár ez elhagyható, a PIC kimenete vidáman meghajt egy LED-et, főleg hogy a nagy fényerejű LED-ek megelégszenek 1-2mA-el.

Az RA0 lábon egy tranzisztor kapcsol egy relét mely a ráakasztott híradástechnikai készülék hálózati feszültségét adja.

A táp szokványos trafó, graetz, puffer, stabkocka, semmi komoly nincs benne.

Elnézést kérek, hogy a kapcsolási rajz nem a legjobban sikerült. Egyrészt még ismerkedek a rajzoló progival másrészt sosem rajzoltam le régebben, az általam tervezett kapcsolásokat, hanem a deszka modellről rögtön nyákot terveztem. Mivel akkoriban csak magamnak fejlesztettem ez nem okozott gondot.

Ha szeretnétek esetleg megépíteni a dokumentációk a cikk végén találhatóak.

Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly