Nosztalgia egy kicsit másképp
Oldal: Témalista   1 / 1  
[#486] peti200 témaindító hozzászólása2011. március 6. 03:41:26
Hol is kezdjem? Őszintén megmondom, hogy legjobb lenne a múltba kezdeni, de mielőtt hozzákezdenék kezdem a jelennel.

Már szinte majdnem mindent feltaláltak ami a elektronikát illeti sőt annál is többet már vagy 1000 féle ketyerénk van amit lehet hasznosnak vagy éppen divatosnak mondani.
Van például elemlámpa rádióval vagy épp órával, ébresztős rádiók hada mindenféle kinézetben, hordozhatós tv, különböző tetrisz játékok.

Vagy itt van a full szuper 3D ledtechnólógia most ezek a készülékek baromira drágák de mi lesz ezekkel úgy 30 év múlva és beleértve mindenféle full extrás kütyüt ami néhány embernek valószínű hogy csak álom marad.

Lesznek-e majd 30 vagy 40 év múltán lelkes gyűjtők akik bemutassák az akkori embereknek a múlt teknikáját?

És most kezdjük a múlttal, az én szemszögemből fogok néhány sort írni ahogyan én megértem a dolgokat még gyermekkoromban és amire emlékszem.
Kaptunk egy kékes Tv-t nagy örömmel fogadtuk hiszen a családba nemigen volt a rádión kívül semmi.
Édesanyámtól most a napokban érdeklődtem meg hogy meddig üzemelt ez a bizonyos TV. Ő azt felelte hogy egy vagy két hetet.
Hát nem valami sok de itt jön a képbe édesapám aki egyszerűen szétszedte a készüléket és végül is a kukában végezte. :(
Persze valami ismerőse nézegette a TV-t hogy megjavítja de sajnos drága lett volna. :(
Utána vettünk a helyi vasboltba egy Silverstar Tv-t ami jó sokáig üzemelt. Hát a gelkásbácsi már szinte névről ismert minket.
Mindig figyeltem hogy mit is csinál és sokszor rám is kellett szólnia hogy ne zavarjam de két perc múlva ismét ott voltam láb alatt.

Időközben megférfiasodtam, már én is elkezdtem borotválkozni több kevesebb sikerrel, és ugye az elektronika szerelme elkezdett tombolni bennem.
Elkezdtem kisebb rádiókat szerelgetni kisérletezgetni majd egyre jobban belejöttem, már ismertem a rajzjeleket és egyre több készülék kezdett életre kelni a kezeim közt.

Ezt az ismerősök is megtudták és hozták a különböző ketyeréket és mivel pénzt nemigen kértem, hacsak 50 vagy 200 Ft-ot nem gyömöszöltek a zsebembe.

És most jön a valódi történet.
Rengeteg alkatrészt kaptam ingyen, csöves rádiókat csöves TV-ket. Sajnos ezekhez csak annyit értettem hogy ha nincs hang akkor a PCL86-os csövet kell cserélni, vagy ha eltejesedett valamelyik cső akkor az a rossz, aztán itt a csöves tudomány ki is merítette tudásom.
Vagy ha meg tudtam csinálni egy csöves rádiót vagy TV-t eladni nemigen tudtam mert akkoriban majdhogy mindenkinek volt belőle két három darab a pincébe, fészerbe, padláson és hát nekem is, így hát fogtam és darabokra szedtem őket, szépen kategorizáltam az ellenállásokat, kondenzátorokat, trafókat, a csöveket meg hogy minden haver lássa beleszurkáltam egy méterszer méteres habszivacsba és lógott a falon jól nézett ki, így visszagondolva kár hogy nem készíttettem róla fényképet.

Még a helyi szemétgödröt is szívesen látogattuk a haverjaimmal. Ők azért jöttek hogy ha van kidobva TV mekkorát robban a képcsöve.
Én meg azért hogy kiszereljek belőlük valamit...

Aztán annyira elértéktelenedett ez a dolog hogy fogtam és mindent kidobtam. Kár volt.
Most néztem a neten hogy menyire drága egy Elektroncső és mennyire jól néznek ki azok a régi készülékek amiket mostanság felújítanak.
És micsoda pénzeket képesek a gyűjtők egy egy ritka darabért fizetni, hát elképesztő.

Én úgy gondolom hogy amikor bejöttek a csöves masinák hát nem mindenki tudta megfizetni, mint például most egy 3D LED TV-t.
Aztán jött a tranzisztoros korszak, mindenki lecserélte a csöves dolgait korszerű az akkori normáknak megfelelő tranzisztoros félvezetős dolgokra.
És ezek a csöves dolgok felesleges szemétté váltak.

Lehetséges hogy amit ma bóvlinak tartunk és pár száz vagy pár ezer Ft-ért megvásárolunk és ha elromlik inkább újat veszünk mert nem érdemes javítani hiszen a javítás kétszer olyan drága lenne mint hogy vegyünk egy másikat.

Ezeket a készülékeket fel fogja majd valaki egyszer újítani? És el kell valaminek értéktelenednie, ahhoz hogy később a múlt értékeit lássuk benne?

Végül az első magnóm amit az első fizetésemből vettem.
Sajnos csak a netről tudtam képet szerezni de így nézett ki és az ára ha jól emlékszem akkor 2990 Ft volt leértékelve.
Ez a készülék is vagy is pontosan nem ez ami a képen van hanem amit végül is elnyelt a zöld víziló...

Most meg úgy kell vadásznom a régi felújításra váró TS-emhez pótmamát vagy alkatrészt, pedig nekünk is volt vagy 3 db belőle de mivel az alkatrészeit nemigen tudtam használni csak itt ott így ha egy modulrészt cseréltem valahol a rosszat elhoztam de nem javitottam meg, ha nemvolt érdemes ment a kukába.
A hozzászóláshoz csatolt fájlok letöltéséhez bejelentkezés szükséges! Ha még nem vagy tag, regisztrálj itt!
 
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly