PIC-ről PIC-re
Két éve elkezdtem foglalkozni a PIC-el. Kezdtem azzal hogy keresgéltem rengeteget a neten, nagyon sok információ van, de valahogy a PIC Pascal programozásáról igen kevés. Főleg magyarul. Valahogy az assemblerhez nekem személy szerint nem fűlik a fogam. Sokan vannak akik inkább a magasabb szintű programnyelveket szeretik.

Persze olvastam egy csomó baromságot is, pl. volt aki azt írta, hogy Pascal-ban nem lehet PIC-et programozni. Ez hülyeség. Vannak korlátai az igaz. Van néhány dolog amit, elég bonyolult Pascalban megoldani de nagyon sok mindent meglehet, sőt nagyon sok olyan dolog van amit a Pascal megcsinál helyettünk. Sokkal egyszerűbb pl. az EEprom írás, a hang, sőt a megszakítás kezelés is.

De erről majd később.... Egyenlőre sokkal egyszerűbb dolgokkal fogunk kezdeni.

Az első, hogy megismerkedjünk a PIC-el mint áramköri elemmel. Sokan mondták már nekem hogy a legegyszerűbbekkel érdemes elkezdeni, de mi nem ezt fogjuk tenni. Mivel egyenlőre csak a digit részével szeretnék foglalkozni, tök mindegy hogy olyan PIC-el kezdünk aminek egy vagy aminek öt portja van. Ugyanis azon a szinten amivel mostanában foglalkozni fogunk csak a ki és bemenetek lesznek fontosak. A PWM, az I2C, stb... majd később.

Nekem az egyik első dolgom az volt, hogy terveztem egy fejlesztő panelt. Itt az oldalon megtaláljátok a cikket, és a cikk végén a nyáktervét. Ezt letöltve elkészíthető a panel, higgyétek el érdemes lesz megcsinálni. Eddig, ami PIC-es áramkört terveztem, mindegyiket ezen a panelen tettem. Szívem szerint erre alapoznám az egész ismertetőt mivel így azonnal látni lehet programírásunk eredményét, sőt a felhasználatlan portok remek lehetőséget adnak a debuggolásra, mivel akár egy kijelzővel, akár a portokon lévő ledekkel ki lehet íratni a PIC-el, pl. változók értékeit, timer megszakítás működését stb...

Szóval nem lesz egyszerű, de mivel ez nem iskola, és én nem akarok oktatni senkit, hiszen még én is csak tanulom a PicPascalt, arra gondoltam, hogy megosztom veletek azokat a tapasztalatokat amit az elmúlt két évben szereztem. Nem vagyok profi programozó, sőt még jó sem, de amit tudok azt szívesen leírom, hátha lesz olyan köztetek, aki olcsóbban megússza a tanulópénzt.
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly