Tudnivalók
!!! Kéretik figyelmesen elolvasni !!!
Alapfokú elektrotecnikai ismeretek nélkül, a szervízleírásokban közölt tartalom, életveszélyes is lehet. Ezért jogi, és etikai okokból a szervízleírások megtekintése, csak a tudnivalók, tudomásulvétele után lehetséges, melyet a lap alján tehetsz meg. Ezután az oldalsávon megjelennek a szervízleírások menüpontjai.
Nem éppen szokványos leírásnak kezdek neki. Az ötletet egyrészt az adta, hogy több fórumon olvastam már olyan hozzászólásokat, amikor hobbielektronikával foglalkozó emberek segítséget kértek, különböző elromlott készülékeik javításához. Másrészt pedig az, hogy sajnos olvastam olyan, életveszélyes válaszokat amitől égnek állt a hajam. Sajnos sok esetben olyan tanácsokat adnak különböző fórumokon, ami mindenféle szakmai hozzáértést nélkülöz, ráadásul a kérdező testi épségét is veszélyezteti.

Félreértés ne essék, senkit nem akarok arra buzdítani, hogy barkácsoljon bele a Televíziójába vagy egyéb hálózati ( 230V ) feszültséggel müködő készülékébe. Aki laikus, az sem a megfelelő szerszámokkal, sem a hozzávaló műszerekkel nem rendelkezik, pláne nem a megfelelő képzettséggel. Tehát semmilyen körülmények között ne nyúljon hozzá. Elsősorban itt leírom a legfontosabbat:

A HÁLÓZATI FESZÜLTSÉGGEL MÜKÖDŐ ( !!! 230V !!! ) TV, DVD, VIDEO, ÉS EGYÉB HIRADÁSTECHNIKAI KÉSZÜLÉK ÉS HÁZTARTÁSI GÉP, MEGBONTÁSA, JAVÍTÁSA,

!!! ÉLETVESZÉLYES !!!


Pontosan tudom azt, hogy akik hobbi szinten elektronikával foglalkoznak, azoknak úgyis hiába mondanám, hogy ne nyúljanak hozzá a Pl. a TV-hez. Vagyis én mondom, de attól még hozzá fognak nyúlni. Tehát megpróbálok némi segítséget nyújtani az amatőr szinten megoldható hibák javításához. Nem célom olyan leirásokat közzétenni amihez komolyabb felkészültség, műszerezettség kell. Ha egy készülék javítása komolyabb felkészültséget igényelne, akkor azt el kell vinni a szervízbe. Az egyszerűbben megoldható leggyakoribb hibákkal foglalkoznék csak. Előre bocsájtanám, hogy mindenki csak saját felelősségére tegye, nagyon nagy körültekintéssel, óvatosan.

TEHÁT EZ AZ OLDAL, LEGALÁBB AZ ALAPVETŐ ELEKTROTECHNIKAI JÁRTASÁGGAL RENDELKEZŐ,18.-IK ÉLETÉVÉT BETÖLTÖTT, FELNŐTT EMBEREKNEK KÉSZÜLT. NEM VÁLLALOK FELELŐSSÉGET SEMMILYEN BEKÖVETKEZETT KÁRÉRT VAGY BALESETÉRT. MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE NYÚLJON BELE HÁLÓZATI FESZÜLTSÉGGEL MŰKÖDŐ KÉSZÜLÉKBE !!!


Elsősorban a legfontosabb, hogy ha valaki egyáltalán elektronikával szeretne foglalkozni az szerezzen be egy hálózati leválasztó transzformátort. Mivel galvanikusan le van választva a hálózattól így az földfüggetlen, tehát a föld felé nem záródik az áramkör. Persze ha minkét vezetéket megfogjuk akkor igy is okozhat halálos áram ütést de ha csak az egyiket akkor nem.

Néhány szót még írnék a mechanikus szerszámok veszélyeiről is. Azokkal is bánjunk megfelelő óvatossággal, hiszen okozhatnak azok is serüléseket. Egy hálózati feszültséggel müködő készülékbe beleejtett csavarhúzó akár rövidzárlatot, tüzet is okozhat vagy egy megszaladt csavrhúzó is beleállhat a kezünkbe. Nem szándékozom az összes baleseti lehetőséget leirni, de fel szeretném mindenki figyelmét hivni a hobbielektronika keretein belül is a munka és balesetvédelmi szabályok betartására.

Ahhoz hogy egyáltalán neki álljunk, az alapvető mechanikus szerszámokon kívül (csavarhúzó, fogó, stb...) legalább egy multiméterrel és egy szkóppal, valamint egy hőfokszabályzós forrasztó pákával és némi méréstechnikai jártassággal kell rendelkezni.
Ha mindez megvan akkor néhány egyszerűbb hibával már megbírkózhatunk.

Néhány fontos dolog még itt az elején:
A készülékbe beépített biztosítékot SZIGORÚAN TILOS MEGPATKOLNI VAGY NAGYOBB ÉRTÉKŰRE CSERÉLNI. Ez balesetet, tüzet okozhat.
Mindig húzzúk ki a készüléket a hálózati dugaszoló aljzatból még akkor is ha leválasztó transzformátoron keresztül dolgozunk.
Ha alkatrészt cserélünk, azt mindig a gyártó által beépített alkatrésszel megegyező paraméterekkel rendelkező alkatrészre cseréljük.
Mindig gumitalpú cipőben, száraz helyen végezzük a készülékek javítását, bár ez vonatkozik a hobbi célú elektronikai tevékenységre is.


grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly