Infra Teszter
A cikk letöltése PDF-ben...
Csináltam már régebben infra tesztert, de mindig az volt a gondom, hogy fel kellett néznem a villogó LED-re, hogy éppen világit-e. Mivel az ember két keze szinte mindig kevés, elég nyűgös javítás közben mozgolódni, így hát úgy döntöttem, összedobok egy olyat aminek a hangját is hallom amikor érzékeli az infra fényt. Sőt, hogy ne kelljen külön tápot használni hozzá - ha éppen nincs elem a távszabályzóhoz - tettem bele egy egyszerű 0-tól 15V-ig egy szabályozható tápot. Ez bőven elegendő, hiszen a távszabályzók igen nagy többsége a 3V és 12V közötti tápfeszültségbe vidáman belefér. A táp kb. 250mA-ert ad le, rövidzár védett. Ez egy távszabályzó meghajtásához, több mint elegendő.

Hirdetés

A kapcsolás maga igen egyszerű, sajnos rajzom még nincs róla, mivel egyszerűsége miatt egyből nyákra terveztem.Ha esetleg nagyon kellene valakinek vissz@rajzolom bár a beültetési rajzból simán megy az utánépítés. Egy LM317 adja a szabályozható tápot, egy 9V-os táp pedig az LCD panelműszert látja el táppal. Az infra szenzor szerepét, nemes egyszerűséggel egy elpusztult videomagnó infra patronja látja el mely így remekül hasznosítható. A patron után egy kéttranzisztoros fokozat meghajt egy nagy fényerejű LED-et, és egy hangszórót. Külön a szabályozható részbe - főleg kényelmi szempontból - tettem egy jaxley kapcsolót, mert így a szabályozhatón kívül, fixen rendelkezésemre állt a három leggyakoribb tápfeszültség a 3, 6, és a 9V. A táprészből kijövő feszültségek egy LCD panelműszerről leolvashatóak, amivel elkerülhetőek az esetleges, túl nagy feszültséggel történő táplálás.Esetleges, egyéb vizsgálat céljaira, hátul kivezettem a jelet egy BNC csatlakozóra, melyre oszcilloszkóp csatlakoztatható.
Nagyjából ennyi, mivel ez is egy igen egyszerű kis célműszer, bár igen hasznos lehet, nem sok mindent lehet még elmondani róla.

Fájlok:
FájlnévFájlméretLetöltve
A cikkhez tartozó fájlok csak bejelentkezés után tölthetőek le!
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly
grandiloquent-yearly